L'Ecole Nº 41 est une entreprise familiale fondée par Jean et Baker Ferguson. Aujourd'hui, le chai appartient à leur fille et à leur gendre, Megan et Martin Clubb, qui en assurent également l'exploitation. Construite en 1915, l'école est située dans la localité historique de Frenchtown, une petite collectivité à l'ouest de Walla Walla, dans l'État de Washington. Le nom Frenchtown tire son origine des nombreux Canadiens français qui se sont établis dans la vallée au début des années 1800. La légende raconte que ces hommes de descendance française cultivaient le raisin et produisaient du vin. Dans les années 1860, les pépinières, les vignobles et la vinification faisaient partie de l'économie en pleine croissance de la région. Le nom de l’entreprise, qui désigne l'école située dans le district numéro 41, a été choisi en l'honneur des efforts déployés par ces pionniers de la viticulture. Le chai produit à ce jour environ 30 000 caisses par année. Notre sémillon, chardonnay, merlot, syrah et cabernet sauvignon sont vieillis en fûts, ce qui nécessite un espace considérable pour l'entreposage des barriques. À l'automne 2003, nous avons achevé la construction d'une nouvelle installation d'entreposage de barriques en ciment pouvant contenir notre inventaire actuel de plus de 2 000 barriques de chêne français et américain. Au printemps 2004, nous avons planté 1,3 acre de cabernet sauvignon à côté du chai. Nous sommes fiers de donner l'occasion aux visiteurs d'observer le travail effectué dans le vignoble.

Évaluations pour ce domaine

Wine Advocate

Winemakers Marty Clubb and Mike Sharon (Mike joined the estate in 2006) continue to keep this Walla Walla based estate firing on all cylinders, and they’re a great reference point for the State of Washington. This report focused on their 2014s, and the lineup is stacked with quality and value.

Jeb Dunnuck, Juin 2017

Vinous

L'Ecole N° 41 is one of the standard bearers of Washington State wine. They were the third winery to officially begin operations in Walla Walla in 1983 and remain family-owned. The selection of wines I tasted communicate fantastic value and quality in nearly all price points. I was able to tour the renowned Seven Hills and Ferguson vineyards with Owner and Head Winemaker Marty Clubb. These two vineyards are a perfect representation of Washington State terroir.

Initially established by L'Ecole N° 41, in 1997, with the cooperation of Pepper Bridge Winery and Leonetti Cellar, Seven Hills was subsequently expanded to 170 acres. The Ferguson vineyard was created by L'Ecole N° 41 later, with its first vintage in production being in 2014. Seeing these two sites together is amazing; starting at the top of the Ferguson vineyard, between 1,350-1,450 feet, perched above Seven Hills, we are standing on shallow soils, a thin layer of loess, overlying fractured basalt. At the side of the vineyard, Clubb specifically left a large basalt wall to illustrate how complicated these soils are. The basalt results from lava flows that have been pushed up as the earth's plates shifted over time. Shafts run between the rock (ancient steam vents) encasing limestone and iron deposits. The vines of the Ferguson vineyard dig deep into this rock to find their nutrients, which explains why the wine is so full of character. Similar soils can be found in other high-elevation sites in Washington State, such as Red Mountain. As we move further down to the Seven Hills vineyard, the soil begins to represent more of the classic Washington State terroir. As the loess surface gains in-depth, as does a layer of flood silts beneath it. Further down, these well-draining soils become deeper, until reaching the riverbed beneath. Marty Clubb’s excitement and passion demonstrates the potential at L'Ecole N° 41.

Eric Guido, Mars 2023